Saturday, April 2, 2011

Rawr! : Blogger Updated Hah ?

          


            Assalamualaikum dan salam se-blogger untuk kengkawan ! Haa , korang ape kabar ? sihat wala'fiat or saket nak mampus dah ? Fuhh , naseb baik korang sihat. Kalau korang kate sakit , cmner korang boleh buke lagi blog aku nih ? hah ? haa, tuh kire korang sihat lar tuh . Buat2 sakit plak . Haha . Oke , sekarang semua dah sihat kan ? Alhamdulillah , aku pun sihat jerr , baru jer sihat dari sakit . Sakit ape ? Ala , korang tak perlu tahu larh , ala demam jer pun . Demam sebab sibuk dengan blog lar nieh ! Haha , sekarang jer dah ok sikit , boleh la jugak gagah2 , nak tekan keypad pun , Fuhh! Haha .






           Okay , sekarang berbalik pada tajuk , New Blogger Update ? Haa , aku pun tak beberapa pasti blogger update yang nih , memang baru or dah berkurun , tapi yang pasti aku baru jer tahu nih. Tapi , kalau bende nih dah lama , maaf yer . Huk3 . Nak tahu ape yang baru ? Ok , blogger kini menyediakan sistem Blog Viewer yang mane kita boleh lihat ape2 aje blog dengan pandangan yang berbeza . Haa , dah nama pun Blog Viewer . Sistem ni semua orang boleh gune dan tak terkecuali pun. Melainkan orang yang berada di ICU or TR or something like that lar .


            Sistem ni aku pun dah try , nampak gempak jugak lar . Nampak macam maju sikit blog tuh . Korang boleh review sume post blog tuh , sidebar viever dan macam2 lagilah cara view die . Tapi , die review post2 jela . Comment pun ade jugak .Haa , senang cite , korang try sendiri lah . Haha . Ape ? Korang tak tahu caranya ? Yea , korang memang tak tahu sebab aku pun belum bagitahu korang cara2 die .Haha . Apela ,mule2 kene lar ade pengenalan dulu, kemudian , barula aku boleh ajar korang. Haishh kaludd ! haha relax2 .
          
             Oke , sekarang barula aku boleh ajar korang ! Hehe . Ala caranya tak susah pun . Sangat2 mudah dan senang atau orang putes cakap . . .
ooh! very2 easy as a peanut " 


                Haha . Lebih kurang macam tuh lar . Adela skit2 , hehe ! . Sekarang , aku akan jadi guru kepada korang sekali lagi setelah dah jadi guru pun pada post tentang tutorial yang lalu . Korang tengok lah yer , tu pun kalau korang nak . Bergantung pade korang lah . Hehe .


                Okay , caranya ialah , laa , korang tak perlu susah2 pun . Korang sume hanya perlu tambahkan perkataan nih pade search bar korang tu . Korang tahu search bar kat mane ? Ala , yang kat atas sekali tuh la . Yang tempat die tulis address blog korang . Oke , lihat contoh .




Contoh 1 : zickzrawr.blogspot.com


p/s : Tambah perkataan ni : /view


Contoh 2 : zickzrawr.blogspot.com/view


Lastly :  Ala , tekan  ENTER  jerr .




            Okay , dah siap . Kemudian , korang akan jumpelah jeng , jeng jeng , dunie baru ! , haha .Tak la best mane pun , sekadar pengetahuan korang jer . hehe . Tapi , manela nak tahu , mungkin korang suke ker , huhu . Citarasa setiap orang bukannya same kan . Haa , korang bolelah cube kat blog sesape pun .Tapi ingat , ianya hanya berfungsi pade  blogspot  jer tau ! Ok , selamat mencuba dan harap2 korang berjaya yer !


Assalamualaikum !




p/s : jangan lupe  Like  dan komen banyak2 kalau nak hehe ; )

2 Yang Melatah:

Zickz said...

Try la . Ala , kejap je .. :)

Anonymous said...

ooo dah lama rupanya

Post a Comment