Sunday, April 3, 2011

Rawr! : Disable Right Click With Message

        
              Assalamualaikum dan salam sejahtera buat korang ! Fuhh , letih jugak minggu nih . Banyak info yang aku nak kongsi dan tutorial request dari kengkawan pun banyak doe ! Tapi takpe , aku akan cuba sedaya upaya untuk tolong korang , aku nie memang suke tolong orang dan tak suke menyusahkan sesape . Huk3 . Betul lar . ( muka serious ) Haha . So , banyak lar post di blog aku . Untuk minggu nie saje pun ,fuhh ! padat . Haa , baru la best korang nak bace huhu . Dah best tu jangan lupe nak  LIKE  dan  KOMEN  pulak yer ! Hehe . Jom kite tengok step2 nye ....



            Oke kengkawan , pada post kali ini , aku akan jadi guru kepada korang semua . Kali ni aku nak buat tutorial dan ajar korang cara nak disable right click . Ermm , ramai blogger yang mungkin dah tahu pasal nih dan ramai jugak yang dah aktifkan pade blog dorang dan ade yang tak pun .Trick ni penting jugak sebab kite boleh kasi amaran kepada pencuri2 artikel blog orang . Haa , tutorial nih direquestkan oleh dua orang blogger iaitu , abang Amaruddin kita dan kawan aku , Nur Afifa . Ok , aku taknak buang masa , mari kita lihat step2 nya . RAWR !


           Oke , korang follow la step-step yang aku sediakan dibawah tu yer !


Step 1 : Korang buke Dashboard-> Design-> Add a Gadget-> HTML/JavaScript


Step 2 : Lepas tuh , copy script dibawah nih  ( Ctrl + C ) dan masukkan
           dalam tempat yang disediakan :


<script language=javascript>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="MESEJ KORANG DISINI";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


Step 3 : Oke , sekarang gantikan MESEJ KORANG DISINI dengan mesej 
          korang sendiri . Pastikan korang tak buang tanda ( " ) yang ade pada 
          tepi die tau !

Step 4 : Akhir sekali , korang hanya perlu klik pade butang  SAVE  jer sebagai 
           penamat dan siap !
            
Step 5 : Yeah , siap jugak ! Sekarang , korang hanya perlu preview blog korang 
           jer untuk melihat hasilnya !


            Owke , dah tamat pun sesi pembelajaran kita pada hari nih . Harapan aku agar korang faham lah yer dan korang berjaya membuat nih . Oke , ape2 pun selamat mencube ! abang Amaruddin dan Nur Afifa , kasilah komen sikit tau . Hehe . Terime Kasih sebab korang sume sudi layan . Kalau sesape nak cube pun boleh , no problem punye ! Kalau korang nak tanye ape2 kat aku , boleh contact aku di page Contact ataupun add aku dalam fesbuk pastu chat tau , jangan malu2 nak tanye .


Hehe . :D
Okay , assalamualaikum !




credits : zickz

9 Yang Melatah:

Muhamad Amaruddin said...

thanx zickz!! its w0rk!!! LIKELIKE..>!!
bgus la k0..! pndai lak tuh babbab nihh....actaully bnyak gi ak nk tnya...t la ak tnya eh klau da masa..
** waaaah...abg amaruddin uhh....:P

Zickz said...

oke , tnya bnyak2 pun takpe aih .
hee , thx la ..

Muhamad Amaruddin said...

0rait....!!! wlc0me..! :P

NuSaNa NoSa 91 said...

rajinnya wat tutorial.. tahniah~~ ^_^

Zickz said...

hee ;) oke

SITOT said...

wuuhuuuuu tutoriall !!

Zickz said...

hee ;) kalo nk rquest pun bole ! :)

SITOT said...

nk reqest boleh? haa.. bes2..
nak care2 hilangkan bende kat paling atas blog sitot tu ade tulisan
"jelly pages" "bloggger template"

camne nk hilangkan eh ?

Zickz said...

yang itu disebabkan template blog sitot

Post a Comment