Friday, April 1, 2011

Rawr! : Hidden Your ShoutMix Box ?

      
           Assalamualaikum semua blogger dan tak bergelar blogger pun tak pela ! haha .Firstly , aku nak ucapkan terima kasih sebab korang semua sudi lepak kat blog ZickzRawr! aku yang tak se-otai  blogger2 yang otai tuh . Aku memang ade cita2 jugak nak jadi seorang blogger yang lebih berjaya , famous lagi popular dan yang pasti otai ! Huk3 .Takpe , usaha tangga kejayaan kan , haha . 
Huh , huh , huh ( tengah usaha )


             Okay , untuk tutorial pertama aku , aku agak lain sikit sebab tak pernah lagi aku buat tuto2 nih . Haa , tutorial nih direquestkan dari geng blogger aku jugak, tapi die nih tak lar selalu sangat berblogging nih . Ntah macam mane die boleh terpikir nak mintak tuto nie pun aku tak tau . Mungkin die dah lame menjelajah untuk tutorial nie kot , tapi tak jumpe2 haha . Oke , name dye Alif Afifi . Haa nanti korang boleh la follow blog dia pulak 
( promote nih ! )





            Owke , korang ekot lah step2 yang aku type di bawah tu ye !


Step 1 : Korang pegi pada Dashboard --> Design --> Add a Gadget--> HTML/JavaScript


Step 2 : Kemudian , korang masukkan script nih :


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:30px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:150px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_KPDdLJuBuBQ/TJxb2v_30pI/AAAAAAAAA1Q/DcwmWbBHHuU/s1600/Shoutbox+tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

SCRIPT SHOUTMIX KORANG DISINI

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

p/s : Gantikankan "SCRIPT SHOUTMIX KORANG DISINI" dengan script
       shoutbox korang . Haa, letak kat situ elok2


Step 3 : Owke , sekarang korang perlu kilk SAVE jer .
              Korang tak perlu letak tajuk pun .


Step 4 : Haa , SIAP! , sekarang korang boleh view blog korang .




          Haa , tamat sudaa tutorial pertama aku akhirnya . Oit Alip , komen la sama! Haha . Aku harap korang LIKE atau KOMEN yer dan aku harap Alif , ko faham yer .Haha . Selamat mencuba ! Fuhh , letih jugak aku buat tutorial nih . =.='.




credits : zickz
                  

2 Yang Melatah:

alif afifi said...

o0o..tengs lha zikry

Zickz said...

hee , okay welcum !

Post a Comment