Friday, June 10, 2011

Rawr! : Nak Pendekkan URL yang Panjang ?

                 Assalamualaikum dan salam satu blogger kepada para pembaca. Hari ini adalah hari yang indah bagi aku sebab aku akan meng-update blog aku ni setelah sekian lama aku tinggalkannya, haha panjangnya ayat. Ape-ape jer lah. Oke ! Kali ini aku nak berkongsi laman2 web yang boleh memendekkan URL korang. Korang  nak tak ? Tapi , Eh ! URL tuh apa erk ? Okay, sebenarnya URL tu ialah ....  teruskan membaca ^_^

 Apa Itu URL ?
         URL ialah alamat / adress yang diguakan untuk menuju ke sesuatu laman web. Ala, macam alamat rumah korang lah. Kalau nak pergi rumah sesape, mesti ada alamat kan ? baru la sampai ke destinasi. Haa, macam tu la dengan laman web pun. Contoh : http://www.facebook.com/boyzickz , http://zickzrawr.blogspot.com dll.

Pendekkan URL, Kenapa ?
         Kenapa nak pendekkan URL ? Haa, memang la URL blog, facebook,twitter korang tu pendek ! Haha , cuba kalau URL yang panjang macam ni :
http://www.google.com/search?hl=en&lr=&c2coff=1&rls=GGLG%2CGGLG%3A2005-26%2CGGLG%3Aen&q=http%3A%2F%2Fwww.google.com%2Fsearch%3Fhl%3Den%26lr%3D%26c2coff%3D1%26rls%3DGGLG%252CGGLG%253A2005-26%2
52CGGLG%253Aen%26q%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.google.com
%252Fsearch%253Fsourceid%253Dnavclient%2526ie%253DUTF-8%2526rls%253DGGLG%252CGGLG%253A2005-26%252CGGLG%253
Aen%2526q%253Dhttp%25253A%25252F%25252Fwww%25252Egoogle%
25252Ecom%25252Fsearch%25253Fsourceid%25253Dnavclient%252526ie
%25253DUTF%25252D8%252526rls%25253DGGLG%25252CGGLG%2
5253A2005%25252D26%25252CGGLG%25253Aen%252526q%25253D
http%2525253A%2525252F%2525252Fuk2%2525252Emultimap%252525
2Ecom%2525252Fmap%2525252Fbrowse%2525252Ecgi%2525253Fclient%
2525253Dpublic%25252526GridE%2525253D%2525252D0%2525252E12
640%25252526GridN%2525253D51%2525252E50860%25252526lon%2



          Haa , amacam ? Haha , sebab tu la dorang wujudkan cara nak memendekkan URL. Okeh , di bawah ni aku ada senaraikan beberapa website yang boleh memendekkan URL. Klik pada gambar :)

 

budurlis.gdbit.ly    Ow.ly    cli.gs

j.mpTinyTinyURL.comClicky.meGoogle url shortener                                   
SimURLDot.tkSnipurlsn.imNotLong.com
YourlsdoiopMetamark Shorten ServiceW3T.orgMoourl.com
URLcut logoCortalink.com logoShorl logoMotigo ShortURLs logoHEX!O logo
TightURL logo6URL.com logolnk.in  logoYEP that URL! logoSnipr logo












0 Yang Melatah:

Post a Comment